real canada goose middleton long coat cheap canada goose lebenslange garantie on sale buy cheap canada goose quebec store cheap canada goose chilliwack mens buy canada goose jacket boycott online store shop for canada goose store cheap canada goose m-tech bomber jacket canada goose montebello parka purple outlet store canada goose chilliwack green on sale canada goose edmonton ab for sale buy canada goose jacket west edmonton mall 2015 buy cheap canada goose shop in los angeles online store buy canada goose jacket good outlet online canada goose new york dealer for sale canada goose montebello park shopping outlet online real canada goose parka outlet california canada goose jackets moosejaw for sale canada goose espedition parka caribou outlet drake ovo canada goose jacket for sale canada goose ladies chilliwack bomber uk on sale discount canada goose baby snowsuit infantsu shop canada goose lodge down jacket men's on sale canada goose japan yukon 2015 canada goose work inspired glove for sale canada goose trillium grey online store cheap canada goose men's coats canada goose snow mantra red for sale cheap canada goose trillium parka red small real canada goose mystique outlet canada goose winter coats trillium store canada goose jackets vaughan mills 2015 real stores sell canada goose jackets canada goose down winter jackets on sale buy canada goose jacket in mississauga for sale canada goose chilliwack bomber navy on sale cheap canada goose jacket toronto sale barkarby outlet parka canada goose shop for sale canada goose yorkville outlet real canada goose parka sale discount solde canada goose chilliwack parka for sale canada goose fur hood store canada goose chilliwack bomber canada on sale spirit blue canada goose jacket men outlet canada goose expedition parka sand for sale Cheap Canada Goose Chilliwack Bomber Men White outlet online canada goose whistler parka canada for sale canada goose men's lodge hoody shop real canada goose expedition men 2015 canada goose women's kensington parka pink online store real canada goose kensington backcountry store discount canada goose nomad jacket store canada goose goteborg 2015 canada goose kensington parka tan outlet store buy canada goose jacket kids toronto online store real canada goose stores toronto canada goose fraser rainshell jacket on sale hot buy cheap canada goose shell jacket store canada goose down vest women white 2015 canada goose white coat for sale canada goose expedition parka pbi outlet online canada goose citadel large store canada goose jackets for kids 2015 goose canada expedition on sale discount canada goose women vest for sale parka kensington canada goose france store real canada goose mens the chateau jacket caribou outlet canada goose fur on my shop cheap canada goose whistler parka buy online canada goose parka outlets in toronto for sale canada goose toronto stores outlet online canada goose parka outlet in california online store canada goose summit pink online store manteau tremblant canada goose on sale canada goose tactical pant outlet store
Afscheid van het onderhoudsbestek « Ausems Vastgoed Beheer en Advies

NL EN HOME

Afscheid van het onderhoudsbestek

Het onderhoudsbestek binnen vastgoed, een traditioneel afsprakendocument veelal tussen vastgoedeigenaar en installateur. Een statisch, inflexibel en soms ingewikkeld instrument wat hierdoor ingehaald is door de tijd. Het wordt tijd dat we dit hopeloos verouderde instrument een fixe update geven.

Voor het realiseren van gebouwen worden (bouw)bestekken opgesteld, vaak per discipline en uitgewerkt in richtlijnen of in detail. Het bouwbestek beschrijft onder andere de bouwwijze, de te leveren elementen en de kwaliteit van hetgeen gebouwd gaat worden.

Binnen beheer en onderhoud van vastgoed -of vastgoedmanagement- is er het onderhoudsbestek. Gelijk aan het bouwbestek beschrijft het onderhoudsbestek de onderhoudswijze, de te onderhouden elementen en de gewenste kwaliteit van het onderhoud. Het onderhoudsbestek ligt ten grondslag aan het onderhoudscontract, afgesloten tussen de gebouweigenaar en de installateur of aannemer. We kennen vele contractvormen; van eenvoudige inspanningscontracten tot ingewikkelde prestatiecontracten en alle hybride vormen die hiertussen liggen. We kennen Integrale Beheercontracten, discipline contracten en element contracten. Hierbij is het onderhoudsbestek afgestemd op de gekozen contractvorm en varieert het van een compleet bestek tot een eenvoudige werkomschrijving.

Onderhoudsbestekken kom ik de laatste jaren echter steeds minder tegen. Commerciële vastgoed beheerders gebruiken ze sowieso maar weinig, want een onderhoudsbestek opstellen en aanbesteden kost veel tijd en geld. En een goed bestek vermindert servicekosten en daarmee hun inkomsten, dus waarom zouden ze. Ook gebouweigenaren met een kleine vastgoedportefeuille stellen geen bestek op, maar laten het aan de leverancier om een werkomschrijving op te stellen. En de eens zo hooggeprezen prestatiecontracten zie ik tegenwoordig vaak omgezet worden naar simpele inspanningscontract. Wat is er aan de hand?

Natuurlijk is het zo dat eigenaren steeds minder wensen te dicteren omdat we denken ervan uit te kunnen gaan dat installateurs het juiste doen. Met een paar mooie juridische volzinnen in het contract denken we de gewenste kwaliteit te kunnen afdwingen. Niets blijkt echter minder waar.

Maar onderhoudsbestekken zijn natuurlijk ook papieren tijgers. Ze worden voorafgaand aan een contractperiode door de eigenaar (dikwijls diens adviseur) opgesteld en geformaliseerd tot een contract met de inkopers van de installateur. Bij aanvang van het contract zijn de opstellers ervan nog in beeld en ligt het bestek nog op het bureau. Na een jaar is het bestek echter in de kast verdwenen, zijn de opstellers vertrokken en weten de mensen op de werkvloer nog weinig van de inhoud. De complexiteit van een prestatiebestek versus de kennis ervan bij de mannen op de werkvloer bemoeilijkt nog eens extra de correcte naleving ervan.

Maar belangrijker is wellicht nog de invloed van de crisis op het gebruik van gebouwen. We zitten met meer mensen op minder vierkante meters, moeten de inrichting snel kunnen aanpassen aan veranderde processen en gebouwen die vandaag nog gebruikt worden, moet morgen afscheid van genomen kunnen worden. Deze flexibiliteit vereist een flexibel onderhoudsconcept. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de gemiddelde contractduur van 5 naar 1 jaar is verlaagd. Wie denkt dat een onderhoudsbestek van vandaag morgen nog actueel is, heeft het mis.

Maar wat nu wel? Automatiseer en dus flexibiliseer het onderhoudsbestek en neem afscheid van zijn huidige (papieren of pdf) vorm. Alleen dan krijgt het blijvende waarde voor de duur van het contract. Zorg voor een systeem waarbinnen niet de commerciële, juridische en administratieve afspraken, maar juist de technische afspraken tussen opdrachtgever en opdrachtnemer tot op assetniveau zijn vastgelegd en realtime met stakeholders kunnen worden gedeeld. Door met de stakeholders een platform te delen kan live worden bijgestuurd op basis van veranderde behoefte in de organisatie. Zorg dat ook onderaannemers direct toegang krijgen tot dit platform zodat ook zij hun taken weten en hun informatie kunnen uitwisselen. Zet zo de eerste stap richting een ‘smart contract’.


Laatste blog-posts