real canada goose middleton long coat cheap canada goose lebenslange garantie on sale buy cheap canada goose quebec store cheap canada goose chilliwack mens buy canada goose jacket boycott online store shop for canada goose store cheap canada goose m-tech bomber jacket canada goose montebello parka purple outlet store canada goose chilliwack green on sale canada goose edmonton ab for sale buy canada goose jacket west edmonton mall 2015 buy cheap canada goose shop in los angeles online store buy canada goose jacket good outlet online canada goose new york dealer for sale canada goose montebello park shopping outlet online real canada goose parka outlet california canada goose jackets moosejaw for sale canada goose espedition parka caribou outlet drake ovo canada goose jacket for sale canada goose ladies chilliwack bomber uk on sale discount canada goose baby snowsuit infantsu shop canada goose lodge down jacket men's on sale canada goose japan yukon 2015 canada goose work inspired glove for sale canada goose trillium grey online store cheap canada goose men's coats canada goose snow mantra red for sale cheap canada goose trillium parka red small real canada goose mystique outlet canada goose winter coats trillium store canada goose jackets vaughan mills 2015 real stores sell canada goose jackets canada goose down winter jackets on sale buy canada goose jacket in mississauga for sale canada goose chilliwack bomber navy on sale cheap canada goose jacket toronto sale barkarby outlet parka canada goose shop for sale canada goose yorkville outlet real canada goose parka sale discount solde canada goose chilliwack parka for sale canada goose fur hood store canada goose chilliwack bomber canada on sale spirit blue canada goose jacket men outlet canada goose expedition parka sand for sale Cheap Canada Goose Chilliwack Bomber Men White outlet online canada goose whistler parka canada for sale canada goose men's lodge hoody shop real canada goose expedition men 2015 canada goose women's kensington parka pink online store real canada goose kensington backcountry store discount canada goose nomad jacket store canada goose goteborg 2015 canada goose kensington parka tan outlet store buy canada goose jacket kids toronto online store real canada goose stores toronto canada goose fraser rainshell jacket on sale hot buy cheap canada goose shell jacket store canada goose down vest women white 2015 canada goose white coat for sale canada goose expedition parka pbi outlet online canada goose citadel large store canada goose jackets for kids 2015 goose canada expedition on sale discount canada goose women vest for sale parka kensington canada goose france store real canada goose mens the chateau jacket caribou outlet canada goose fur on my shop cheap canada goose whistler parka buy online canada goose parka outlets in toronto for sale canada goose toronto stores outlet online canada goose parka outlet in california online store canada goose summit pink online store manteau tremblant canada goose on sale canada goose tactical pant outlet store
Wie betaalt, bepaalt « Ausems Vastgoed Beheer en Advies

NL EN HOME

Wie betaalt, bepaalt

“De technisch vastgoedadviseur als onafhankelijke toetsende macht naast opdrachtgevers en opdrachtnemers en daarmee de Trias Politica van Vastgoed zal niet werken, want wie betaalt, bepaalt”. Dit sprak een medebezoeker van een netwerkbijeenkomst sceptisch. In mijn optiek is dit wel degelijk mogelijk, maar ligt er een duidelijke opgaaf voor onze registers voor vastgoedadviseurs en inspecteurs.

Onlangs was ik bij een netwerkbijeenkomst waar de spreker, hoofd facilitair en vastgoed van een grote productielocatie met verdraaid lekkere koffie, sprak over zijn behoefte aan een onafhankelijke toetsende macht naast hem als opdrachtgever en zijn opdrachtnemers. Dit klonk mij, als groot voorstander van de trias politica binnen vastgoed, natuurlijk als muziek in de oren.

In de pauze echter sprak ik met een zeer kritische mede aanwezige. “Wie betaalt bepaalt, dus wil je een écht onafhankelijke derde, zal je een instelling moeten oprichten die op een andere wijze betaald wordt dan door alleen de opdrachtgever of opdrachtnemer.”

Tja, een kern van waarheid zit hier natuurlijk in. Ieder kent wel een voorbeeld van een adviesrapport wat wel erg geschreven lijkt te zijn naar de belangen van de betalende partij. Denk bijvoorbeeld aan alle onderzoeken die verricht zijn naar de mogelijke schadelijkheid van (4G) netwerken of de onderzoeken naar het effect van invoering van de Euro.

Als gecertificeerd adviseur werk ik graag voor het Rijksvastgoedbedrijf (RVB). Afgelopen jaar heb ik dan ook met veel plezier BOEI inspecties mogen verrichten bij prachtige rijksgebouwen.

Nu wil het feit dat het RVB afgelopen jaar ook haar elektrotechnisch en werktuigkundig contractonderhoud heeft aanbesteed. Binnen zo’n tender wordt de winnende installateur verantwoordelijk voor alle installaties in het object en dient zij de conditie van deze installaties gedurende het contract te borgen. Bij aanvang stelt het RVB de installateur in de gelegenheid om de te onderhouden installaties kwalitatief en kwantitatief te beoordelen en zo de opgaaf van het RVB te controleren. Dit uiteraard om discussies nadien te voorkomen.

Eén van de winnende installateurs benaderde mij om in dit kader een zogenaamde contra-expertise te verrichten, bij alle objecten die zij met de tender gescoord hadden. De grap is echter dat dit deels dezelfde objecten waren als die ik recentelijk voor het RVB heb mogen inventariseren en inspecteren. Oftewel in een half jaar tijd inspecteer ik tweemaal hetzelfde object, alleen voor verschillende opdrachtgevers.

Begrijp me niet verkeert, ik doe dit natuurlijk graag. Maar ik kan ook niet helpen te denken wat een verspilling van geld dit eigenlijk is.

Is dit nu te wijten aan het “wie betaalt, bepaalt” fenomeen? Het is veilig te stellen dat we elkaars onderzoeken niet durven te vertrouwen wanneer de belangen tegenstrijdig zijn en de financiële risico’s groot. Maar zou een onafhankelijke toetsende instelling, die geen enkel of juist evenveel belang heeft bij zowel opdrachtgever als opdrachtnemer, in dit geval het verschil maken?

toezichthouderNee, ik denk van niet. Ik blijf pleiten voor de invoering van de trias politica binnen vastgoed. Opdrachtgever, opdrachtnemer en adviseur hebben binnen de trias ieder hun eigen bevoegdheden, zelfstandigheid en verantwoordelijkheden, waarbij ingebouwde controlemechanismen de grondprincipes van de trias waarborgen.

Grondprincipes en controlemechanismen zijn immers essentieel. Een belangrijke rol is hierbij weggelegd voor onze professionele registerhouders. Allen hebben zij integriteitsclausules en borgen zij kwaliteit middels permanente educatie. Maar voor succesvolle invoering en behoud van het trias-model, dienen zij zich verder te professionaliseren: van registerhouder naar onafhankelijke toezichthouder. Ontwikkeling op het vlak van klachtrecht en toezicht is hierbij noodzakelijk.

Ik sta ingeschreven in de registers van Sertum, Hobeon, VGME en NVDO en daag hun allen uit om de opstap naar een volwaardig toezichthouder te maken, opdat wij adviseurs de trias succesvol kunnen toepassen.


 1. Tim says:

  Hoi Dick,

  Bedankt voor deze blogpost. Ikzelf zit bij debeheercompagnie en vind dit soort artikelen over woning beheer altijd wel interessant. Hoop meer van je te lezen!

  Groeten,

  Tim
  http://www.debeheercompagnie.nl

Laatste blog-posts