real canada goose middleton long coat cheap canada goose lebenslange garantie on sale buy cheap canada goose quebec store cheap canada goose chilliwack mens buy canada goose jacket boycott online store shop for canada goose store cheap canada goose m-tech bomber jacket canada goose montebello parka purple outlet store canada goose chilliwack green on sale canada goose edmonton ab for sale buy canada goose jacket west edmonton mall 2015 buy cheap canada goose shop in los angeles online store buy canada goose jacket good outlet online canada goose new york dealer for sale canada goose montebello park shopping outlet online real canada goose parka outlet california canada goose jackets moosejaw for sale canada goose espedition parka caribou outlet drake ovo canada goose jacket for sale canada goose ladies chilliwack bomber uk on sale discount canada goose baby snowsuit infantsu shop canada goose lodge down jacket men's on sale canada goose japan yukon 2015 canada goose work inspired glove for sale canada goose trillium grey online store cheap canada goose men's coats canada goose snow mantra red for sale cheap canada goose trillium parka red small real canada goose mystique outlet canada goose winter coats trillium store canada goose jackets vaughan mills 2015 real stores sell canada goose jackets canada goose down winter jackets on sale buy canada goose jacket in mississauga for sale canada goose chilliwack bomber navy on sale cheap canada goose jacket toronto sale barkarby outlet parka canada goose shop for sale canada goose yorkville outlet real canada goose parka sale discount solde canada goose chilliwack parka for sale canada goose fur hood store canada goose chilliwack bomber canada on sale spirit blue canada goose jacket men outlet canada goose expedition parka sand for sale Cheap Canada Goose Chilliwack Bomber Men White outlet online canada goose whistler parka canada for sale canada goose men's lodge hoody shop real canada goose expedition men 2015 canada goose women's kensington parka pink online store real canada goose kensington backcountry store discount canada goose nomad jacket store canada goose goteborg 2015 canada goose kensington parka tan outlet store buy canada goose jacket kids toronto online store real canada goose stores toronto canada goose fraser rainshell jacket on sale hot buy cheap canada goose shell jacket store canada goose down vest women white 2015 canada goose white coat for sale canada goose expedition parka pbi outlet online canada goose citadel large store canada goose jackets for kids 2015 goose canada expedition on sale discount canada goose women vest for sale parka kensington canada goose france store real canada goose mens the chateau jacket caribou outlet canada goose fur on my shop cheap canada goose whistler parka buy online canada goose parka outlets in toronto for sale canada goose toronto stores outlet online canada goose parka outlet in california online store canada goose summit pink online store manteau tremblant canada goose on sale canada goose tactical pant outlet store
Trias Politica van Onderhoud? « Ausems Vastgoed Beheer en Advies

NL EN HOME

Trias Politica van Onderhoud?

Tijdens het jubileumsymposium van Stichting Sertum eind 2014 won ik de titel ‘Onderhoudskundige Vastgoed 2020’ met mijn visie op diezelfde onderhoudskundige en zijn rol in de Trias Politica. Deze visie is door Sertum geadopteerd en heeft tot een nadere uitwerking van de rol van de onderhoudskundige geleid. Een rol waarvan ik denk dat deze te beperkt is en onvoldoende houdbaar.

Tijdens het jubileumsymposium van Stichting Sertum eind 2014 presenteerde ik mijn visie op de Onderhoudskundige Vastgoed in het jaar 2020. Deze visie werd door zowel de vakjury als door de 150 aanwezigen verkozen tot de meest aansprekende. In mijn visie Vacature Onderhoudskundige Vastgoed beschrijf ik het moment waarop de onderhoudskundige vastgoed functioneert in de Trias Politica, als onafhankelijk ‘rechtsprekende macht’ tegenover opdrachtgevers enerzijds en opdrachtnemers anderzijds. Toetsing vindt hierbij plaats op basis van digitale data en intelligente gebouwbeheersystemen.

Deze visie heeft dermate indruk gemaakt dat Bob de Jong, voorzitter van Sertum, in de januari-uitgave van het vakblad Technisch Gebouwbeheer een nadere uiteenzetting geeft van wat hij noemt “de Trias Politica van Onderhoud” en daarmee de trias uitroept tot speerpunt van Sertum. Ik voel me vereerd, dat begrijpt u. In zijn artikel omschrijft de heer De Jong op correcte wijze de werking van en de noodzaak tot de trias. Een opdrachtgevende macht die steeds meer en vaker taken, vergaande verantwoordelijkheden en risico’s verschuift naar de opdrachtnemende macht, waarmee de noodzaak tot een toetsende macht toeneemt. Hij noemt de onderhoudskundige “handhaver van kwaliteit” en beschrijft dat deze voor opdrachtgever en –nemer de tussen hen overeengekomen kwaliteit zal toetsen, middels onder andere statusinspecties. Hier wijkt mijn visie echter af. En wel als gevolg van een revolutie, die zich reeds onmiskenbaar ontvouwt.

De vierde industriële revolutie
Sommigen spreken over de vierde industriële revolutie, anderen hebben het over ‘the internet of things’. Hoe dan ook, de rol van data wordt steeds groter. Alle installaties –elektra en klimaat– communiceren met elkaar. Ze worden slim en flexibel. De status, of liever prestatie, van installaties wordt continu gemonitord en storingen worden zoveel mogelijk automatisch opgelost. Een gebouw als “The Edge” van OVG is met haar vergaande gebouwmanagementsysteem in 2020 écht geen uitzondering meer. Gebouwmanagementsystemen maken een traditionele statusinspectie –wat niets meer is dan een handmatige momentopname– bijna volledig overbodig. Hierover schreef ik al in mijn blog “Wat nou conditiemeten?!”. Want waarom zou je nog inspecteren als de installatie zelf rapporteert over zijn functioneren?

De vastgoedinspecteur als assessor, de vastgoed-adviseur als innovatieve connector
De toenemende invloed van data vereist hoog gekwalificeerde data-analisten. De grote hoeveelheid dagelijks gegenereerde technische gebouwdata zal geïnterpreteerd, geanalyseerd en gepresenteerd moeten worden. Periodiek wordt er een assessment verricht om de prestaties van gebouw of uitvoerende macht –de opdrachtnemer– te verifiëren. Zo’n assessment bestaat uit verschillende beoordelingen, metingen, testen en simulaties; multidimensionaal en systeemgericht. De vastgoedinspecteur van nu zal daarmee assessor worden met de conditiemeting slechts als een van de instrumenten die hij tot zijn beschikking heeft.

Om de opdrachtgever te kunnen bedienen zal de veelal monodisciplinaire vastgoedadviseur van nu, moeten transformeren naar een “multidisciplinaire innovatieve connector, met de microprocessor als belangrijkste gereedschap”. Deze zin leen ik graag even van Menno Lammers die voor Cobouw onlangs een zeer treffende blog schreef over de veranderende rol van de ingenieur. Met regie- of assetmanagementorganisaties als opdrachtgever dient de technisch vastgoedadviseur in staat te zijn het assessmentproces te ontwerpen op basis van een gestandaardiseerd systeem zoals PAS-55, ISO 55000 of Lean Six Sigma. Borging en continue verbetering vinden vervolgens plaats middels de periodieke assessments.

Kees Groeneveld beschrijft in de februari-uitgave van het magazine Installatie Totaal de term systeem architectuur en signaleert volledig terecht de behoefte aan systeemarchitecten die zeker stellen dat de geïntegreerde en uiterst complexe systemen op juiste wijze worden ontworpen en geïmplementeerd. In het verlengde daarvan ligt er een rol voor de technisch vastgoedadviseur als systeembeheerder. Commissioning en Continious Commissioning nieuwe stijl, zou je kunnen zeggen.

Oké, het uitvoeren van statusinspecties als rechtsprekende macht binnen de Trias is de eerste stap, en systeemarchitectuur, –beheer en –monitoring wellicht de tweede, of misschien wel een derde. Maar mijn voorspelling is dat, met het traditioneel trage verandervermogen van de bouw- en vastgoedbranche, we op zeer korte termijn worden ingehaald door de techniek. Dus ik sorteer er graag vast op voor.


Laatste blog-posts