real canada goose middleton long coat cheap canada goose lebenslange garantie on sale buy cheap canada goose quebec store cheap canada goose chilliwack mens buy canada goose jacket boycott online store shop for canada goose store cheap canada goose m-tech bomber jacket canada goose montebello parka purple outlet store canada goose chilliwack green on sale canada goose edmonton ab for sale buy canada goose jacket west edmonton mall 2015 buy cheap canada goose shop in los angeles online store buy canada goose jacket good outlet online canada goose new york dealer for sale canada goose montebello park shopping outlet online real canada goose parka outlet california canada goose jackets moosejaw for sale canada goose espedition parka caribou outlet drake ovo canada goose jacket for sale canada goose ladies chilliwack bomber uk on sale discount canada goose baby snowsuit infantsu shop canada goose lodge down jacket men's on sale canada goose japan yukon 2015 canada goose work inspired glove for sale canada goose trillium grey online store cheap canada goose men's coats canada goose snow mantra red for sale cheap canada goose trillium parka red small real canada goose mystique outlet canada goose winter coats trillium store canada goose jackets vaughan mills 2015 real stores sell canada goose jackets canada goose down winter jackets on sale buy canada goose jacket in mississauga for sale canada goose chilliwack bomber navy on sale cheap canada goose jacket toronto sale barkarby outlet parka canada goose shop for sale canada goose yorkville outlet real canada goose parka sale discount solde canada goose chilliwack parka for sale canada goose fur hood store canada goose chilliwack bomber canada on sale spirit blue canada goose jacket men outlet canada goose expedition parka sand for sale Cheap Canada Goose Chilliwack Bomber Men White outlet online canada goose whistler parka canada for sale canada goose men's lodge hoody shop real canada goose expedition men 2015 canada goose women's kensington parka pink online store real canada goose kensington backcountry store discount canada goose nomad jacket store canada goose goteborg 2015 canada goose kensington parka tan outlet store buy canada goose jacket kids toronto online store real canada goose stores toronto canada goose fraser rainshell jacket on sale hot buy cheap canada goose shell jacket store canada goose down vest women white 2015 canada goose white coat for sale canada goose expedition parka pbi outlet online canada goose citadel large store canada goose jackets for kids 2015 goose canada expedition on sale discount canada goose women vest for sale parka kensington canada goose france store real canada goose mens the chateau jacket caribou outlet canada goose fur on my shop cheap canada goose whistler parka buy online canada goose parka outlets in toronto for sale canada goose toronto stores outlet online canada goose parka outlet in california online store canada goose summit pink online store manteau tremblant canada goose on sale canada goose tactical pant outlet store
De vastgoedmanager is dood, lang leve de vastgoedmanager « Ausems Vastgoed Beheer en Advies

NL EN HOME

De vastgoedmanager is dood, lang leve de vastgoedmanager

Sorry dat ik degene ben die het u moet vertellen, maar de vastgoedmanager is dood. Dat wil zeggen het huidige vak vastgoedmanagement met hiermee uw baan zoals u die nu uitvoert, gaat verdwijnen. En wel op korte termijn. Het goede nieuws is echter dat er grote behoefte is aan een nieuwe vorm van vastgoedmanagement.

Gelooft u me niet? Dat is natuurlijk uw goed recht, maar realiseer u dat ook veel makelaars de signalen niet onderkenden bij de opkomst van Funda. En kijk waar het hen heeft gebracht.

De vastgoedmanager fungeert traditioneel als spil tussen vastgoedeigenaren en diens asset managers enerzijds en huurders, aannemers, installateurs, makelaars, taxateurs, banken, verzekeraars, overheid anderzijds. Hierin zit dan ook wat mij betreft het probleem, maar tegelijkertijd ook de reden waarom de ontwikkeling langzamer gaat dan bij de makelaar.

Daar waar de traditionele makelaar de spil was tussen enkel vraag en aanbod, tussen koper en verkoper, is de vastgoedmanager de spil tussen veel meer stakeholders. Hij bedient veel partijen en heeft daarin een unieke positie waaraan veel waarde wordt ontleend.

“Alle informatie moet via ons lopen, onze servicedesk, onze technisch managers, onze huismeesters, onze property managers. Wij willen alles weten.” Uit eigen ervaring weet ik dat, in een wereld waarin de informatie-uitwisseling zowel in hoeveelheid als snelheid sterk toeneemt, de kwaliteit ervan hoger en faalkans lager moet, de vastgoedmanager eerder een bottleneck is geworden dan de spil.

Zo ontving ik zelf als technisch property manager voor Commerz Real soms 50 e-mails per dag. De ene mail weliswaar belangrijker dan de andere, maar alle 50 afzenders wilden reactie. Iedere dag weer moest ik prioriteiten stellen en beslissen wie ik teleur ging stellen.

Data wordt gezien als de nieuwe olie met de cloud als het nieuwe olieveld. Deze trend wordt gezien door applicatiebouwers die in hoog tempo applicaties ontwikkelen voor het verwerken van grote hoeveelheden informatie van en bestemd voor veel personen. Alles in de cloud en realtime. En ja, ook binnen het vastgoedmanagement.

Future of employmentEen in 2014 uitgevoerd onderzoek van de Oxford University beschrijft dat meer dan 40 procent van alle banen binnen twintig jaar weg-geautomatiseerd zullen zijn. Zoals u ziet staan de “real estate sales agents” en “techical writers” hoog in het lijstje.

Maar niet alleen apps zorgen voor directe en dus kortere lijnen tussen diverse stakeholders. Ook de crisis draagt hier in grote mate blijvend aan bij.

De traditionele waardeketen van commercieel vastgoed bestaat simpel gezegd uit een bank, de portefeuille eigenaar, de assetmanager en de property manager. Deze waardeketen moet significant korter, wil men kosten besparen om zo rendementen enigszins op niveau te kunnen houden. Wanneer ook de bouwkolom hierin betrokken wordt, vergroot deze noodzaak aanzienlijk. De eerste die verdwijnt, is diegene die beperkt waarde toevoegt aan de waardeketen. In mijn optiek is dit de traditionele vastgoedmanager.

Kortom, wordt niet weggeappt en investeer in innovatie. Alleen hiermee blijft u waarde toevoegen aan de keten en borgt u uw bestaansrecht.

En sorry, met innovatie bedoel ik geen horizontale uitbreiding van uw diensten met “Hospitality Management”, zoals onlangs werd gepropageerd door een van ’s lands grotere vastgoedmanagementbureaus. Begrijp me niet verkeerd, dit moet u ook. Dat wil zeggen, dit had u al lang moeten doen.

Nee, de grootste innovatie waarmee u nu moet starten is informatiemanagement. Te beginnen met intelligente cloud portals waarin alle stakeholders gelijktijdig samenwerken door gebruik van actuele en kwalitatief hoogwaardige informatie binnen virtuele gebouwen.

De vastgoedmanager wordt vastgoedinformatiemanager die vanuit deze expertiserol borgt dat continu de juiste informatie beschikbaar is voor de juiste stakeholder. Hij voegt waarde toe door (portefeuille overstijgende) data-analyses uit te voeren en direct te reageren op de resultaten ervan.

Maar wellicht een nog grotere uitdaging wordt het slim kunnen verbinden van en met andere dan vastgoednetwerken en professionals binnen een al maar flexibelere samenleving.

“Lang leve de vastgoedmanager…”


  1. Niels Steenvoorde says:

    Ik ben mijn meta’s al aan het aanpassen 😉 Wederom goeie blog Dick. Ga zo door!

  2. Hoi Dick,

    Leuke blog, en heel erg waar! Mooie term, de vastgoedinformatiemanager, die houden we erin!

Laatste blog-posts